Kolfiber är ett lätt och starkt armeringsmaterial som består av tunna dragna trådar av kol, som är vävda eller tvinnade till mattor, vävar eller band. Men vad används kolfiber till? Tillsammans med epoxi-, poly- eller vinylester används det för att tillverka lätta och starka konstruktioner. Det kan röra sig om delar till bilar och båtar, cyklar, fiskespön och fiskerullar, golfklubbor, hockey- och innebandyklubbor, flygplan, helikoptrar, hjälmar, rullbräden, skidor, skidstavar, surfbräden, tennisracketar, vapen och mycket annat.

Om du jämför kolfiber med glasfiber är kolfiber både lättare och styvare men har sämre slagtålighet och används därför ofta tillsammans med aramidfiber. En produkt som kolfiber har blivit populärt i är laminat. Detta tack vare den höga styvhet som kan uppnås. Kolfiberns stora fördel jämfört med metall är att den inte rostar. En nackdel är att sprickbildning kan uppstå mellan olika lager.

Kolfiber används dessutom för att förstärka bärande konstruktioner. Det kan exempelvis röra sig om balkar, bjälklag, väggar, pelare och broar. Materialet används allt flitigare av konstruktörer och byggare och kan förenkla byggprocesser avsevärt.

Kolfiber används även i tillverkningen av vissa typer av mattor för att göra dem mer hållbara.