Sommartider brukar innebära mer ledigt för de allra flesta och då ändras även rutinerna för katterna och det finns nya saker att ta hänsyn till. Här kommer lite tips inför sommaren.

Fästingar

Det är viktigt att skydda katten mot fästingar. Känn igenom katten varje dag och plocka direkt bort eventuella fästingar. Katter har egentligen inte visat sig mottagliga för vanliga fästingrelaterade sjukdomar, men kan däremot drabbas av anaplasmos. En vanlig risk är att katten tar med sig fästingar in i hemmet och sprider vidare till människor och andra husdjur. Du väljer ett receptfritt fästingmedel avsett för katter på apoteket.

Avmaskning

Vid behov ta du avföringsprov av katten och avmaska sedan om det finns anledning. Katter som enbart lever inomhus behöver inte avmaskas. Tecken på att katten kan ha mask är diarré, avmagring, glanslös päls, kräkningar och hosta. I vissa fall kan maskar synas vid kräkningar eller runt analöppningen. Kattungar ska avmaskas innan de lämnar uppfödaren.

Vaccinationer

Var noga med att uppdatera kattens vaccinationer! Katter ska vaccineras var tredje år mot parvo. I normala fall gäller samma tidsintervall för kattsnuva, men rådgör gärna detta med din veterinär för din katts behov.

Kastration

Enligt Jordbruksverkets djurskyddsregler har kattägaren numera ett uttalat ansvar för att katter som vistas ute inte ska kunna fortplanta sig. Syftet är att förhindra oönskade kattungar och detta sker enklast genom kastration.

Värmeslag

Katten måste alltid ha tillgång till skugga och svalka. Du får aldrig lämna katten i bilen under varma dagar. Första tecknen på värmeslag är att katten blir orolig och stressad och om katten dessutom flämtar och dreglar måste den snabbt kylas ned. Täck katten med våta handdukar. När den börjar återhämta sig ska du se till att den får vila upp sig på en torr, sval plats.

ID-märkning

En katt som är id-märkt kan lätt identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle försvinna eller skadas. En sådan märkning görs av en veterinär.

Solkräm till katten

Under riktigt varma dagar kan en katt bränna sig i solen, även om de flesta söker upp skugga eller håller sig inomhus. Generellt är risken större för vita djur och djur med tunn päls. Utsatta områden är öron, nos, mage och pung. Motverka detta genom att använda en parfymfri solkräm på särskilt utsatta ställen vid behov.

På balkongen

Allt fler innekattägare sätter nät kring sina balkonger och altaner för att ge katterna lite sommarkänsla. Detta är något att rekommendera, men innan du skaffar nät, tänk på att inte köpa för glest nät så att katten fastnar med huvudet i gallret eller rymmer. Se dessutom till att det alltid finns en skuggig plats för din katt när den är ute och att det finns färskt vatten att dricka.

Hur får vi katten att gå i sele?

Har du inte någon balkong går det bra att köpa en sele till din katt och ta med den ut på promenader. Du träna katten för detta genom att sätta på den selen lite då och då. Det är inte ovanligt att katten kommer att krypa längs golvet, backa och ha mycket konstigt för sig de första gångerna. Bli heller inte förvånad om katten tycker att gräset är läskigt att gå i, men det går över. Vänj den vid kortare promenader till att börja med. Efter ett tag har du en trogen promenadkompis!

Inför semesterresan

Att resa bort under en period, ställer oftast kattägaren inför valet att ta med eller lämna katten/katterna hemma.

Vill du inte ta med katten är ett bra alternativ att skaffa en kattvakt. Se till att du ger tydliga instruktioner till den person som ska passa din katt. Ge även telefonnummer till din veterinären om det skulle hända något.

Pensionat

Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att ta hand om din katt, kan du boka plats för katten på ett kattpensionat. Tänk på att bra kattpensionat ofta har sommaren fullbokad långt i förväg. Kontakta en kattklubb, de brukar kunna ge anvisning på välrenommerade kattpensionat som har en hög standard både ifråga om inkvartering och katternas skötsel. Kom ihåg att om du ska inackordera din katt på ett kattpensionat måste den vara vaccinerad!

Till sist, vi hoppas att du och din katt får en trevlig sommar!