Meny:

RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
Prenumerera på inlägg via epost -
Din e-postadress:

Twitter

@danakerlund

Sök på webbplatsen

januari 2020
m ti o to f l s
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Länkar:

Kontraktet med föräldrarna

När du som lärare eller skolledare i grundskolan vill börja med att publicera barns texter och bilder på nätet (foton, teckningar, intervjuer, sagor, reportage, recensioner, berättelser etc) så finns det inget krav på att du måste ha föräldrarnas tillstånd till detta. Däremot finns det ett allmänt krav på skolan att hålla föräldrarna informerade om vad som händer i skolan; när det är friluftsdagar, att barnen deltar i luciauppträdanden eller kanske också när skolan börjar bli lite mer utåtriktad i form av en klassblogg eller en skoltidning på nätet?

 

Har kommunen där du arbetar ett skriftligt avtal med föräldrarna att barnens identitet (bild/namn eller annat som kan kopplas till barnen) inte skall publiceras utan föräldrarnas tillstånd, måste du skaffa dig ett nytt skriftligt avtal om du exempelvis vill starta en klassblogg eller webbskoltidning.

 

Här följer ett tips på hur du kan formulera ett informationsbrev, som också kan fungera som ett nytt skriftligt avtal (fritt att kopiera och redigera efter behov):

 

______________________________________________________________________

Till alla föräldrar i klass ….   Till alla föräldrar på …. skolan

 

Hej!

 

Internet är viktigt för nästan alla barn, unga och vuxna i dag. Vi lägger ut bilder och texter och använder nätet för att hålla kontakt med vänner via MSN och olika spel. Internet är också viktigt för oss i skolan och vi vet att kunskaper om nätet och om vad och hur man på ett lagligt och ansvarsfullt sätt kan lägga ut texter, ljud, filmer och bilder på nätet är en mycket viktig kunskap i alla barns framtida liv.

 

Vi startar nu en klassblogg (/skoltidning på nätet) där du som förälder/vårdnadshavare på ett bättre sätt skall kunna följa med i vad vi gör i skolan. Målsättningen med klassbloggen (/webbskoltidningen) är:

  • Alla – både lärare och elever – skall känna sig stolta över klassbloggen (/vår skoltidning på nätet).
  • I bloggen (/skoltidningen) skall vi kunna visa föräldrar, släktingar, vänner, politiker och andra intresserade vad vi håller på med i skolan. Kanske kommer vi också att lägga ut webbradio och/eller videofilmer ibland.
  • Alla – både lärare och elever – skall få vara med och skriva och visa sina bilder om de vill och alla skall ha rätt att ha sitt namn publicerat tillsammans med sin text eller bild.
  • Ingen skall vara tvingad att publicera något – vill man inte ha sin text, bild, videofilm eller sitt radioprogram publicerat, så skall man slippa.
  • Både positiva och negativa saker kring skolan skall kunna publiceras – yttrandefrihet under ansvar är viktigt. Men vi kommer inte att acceptera att något elakt skrivs om något barn på vår blogg (/webbskoltidning).
  • Det är viktigt att vi på bloggen (/i skoltidningen) kan visa upp vad vi gör i och utanför klassrummet. Men några barn kanske inte gillar att vara med på bild i klassbloggen (/skoltidningen). Några kanske bara vill vara med ibland. Därför tänker vi alltid först fråga dem som är med på bild om det är OK att vi publicerar den.
  • Det är vi lärare som ansvarar för det som läggs ut på bloggen (/i webbskoltidningen) – blir det av misstag något fel så tar ni kontakt med någon av oss. Kontaktuppgifter finns på bloggen (/webbskoltidningen).

 

Adressen till klassbloggen är http://superbraklassen.blogspot.com (… det som är relevant)

 

(Namn + telefonnummer/telefontider på ansvariga lärare)

 

 

Jag har tagit del av informationen kring klassbloggen (webbskoltidningen).

¨ Jag/vi stödjer projektet

¨ Jag/vi har frågor kring projektet – saker jag vill berätta – och kommer att ta kontakt med någon av er.

 

Datum:           Underskrift vårdnadshavare

                      Namnförtydligande/telefon

 

¨ Sätt upp följande e-postadresser på brevlistan – skicka gärna ut information via e-post när ni lägger ut information på bloggen som ni tycker jag/vi borde få se (e-postadresser nedan).

 

E-postadresser:

 

______________________________________________________________

 

Alla kommentarer och förslag är välkomna!

/dan

 

Kommentarer

Comment from Åsa K
Time 06 juli 2009 at 22:08

Kanonbra förslag på hur ett informationsbrev kan formuleras.

Comment from Öpedagagogen
Time 07 juli 2009 at 9:24

Enkelt och informativt! Perfekt!