Meny:

RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
RSSLoading Feed...
Prenumerera på inlägg via epost -
Din e-postadress:

Twitter

@danakerlund

Sök på webbplatsen

januari 2020
m ti o to f l s
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Länkar:

Resurser på nätet för publicerande och kommunicerande lärare

Följ gärna de här länkarna nedan och botanisera bland några av de många resurser som du som lärare kan använda direkt från klassrummet eller när du förbereder lektioner. Klicka på länkarna genom att hålla ner både skift- och ctrl-tangenten. Då öppnas länken i en ny flik. På webbplatsen klassbloggarna.se hittar du länkar till klassbloggar. De görs av klasser som använder många av dessa resurser.

Några webbtidningar:

Följande webbtidningar och länksamlingar uppdateras nästan dagligen med nya resurser jag hittar på nätet:

http://www.scoop.it/t/skolit – Webbtidning med länkar till aktuella dokument, bloggar och resurser som rör IT, kommunikation, lärande och undervisning.

http://www.scoop.it/t/skolan – Som ovan men med fokus på skolan och skoldebatt

http://www.scoop.it/t/skolforsk – Som ovan men med fokus på skolforskning

http://www.scoop.it/t/best-ted – Länkar till inspirerande föredrag och filmer

http://paper.li/danakerlund/1328954711 – Webbtidning som uppdateras dagligen, helt automatiskt, med hjälp länkarna i de Twitterflöden jag följer.

Börja publicera idag

http://www.webbstjarnan.se/ – Webbstjärnan – allt gratis och du och din klass får också vara med i en tävling. Egen domän, egen plats på ett webbhotell. Mängder med filmer och dokument som hjälper dig komma igång.

http://blogger.com http://blogspot.com – Blogger: reklamfri gratis blogg på 5 min (se även längre ner på den här sidan). Ägs av Google

http://skolbloggen.se/  – Gratis WordPressblogg (eller WordPresswiki) för skolor, klasser och elever. Här kan hela klassen ha inloggning till samma blogg/wiki och du som lärare kan titta över det eleverna skrivit innan det publiceras. Sidor kan lösenordsskyddas.

http://edublogs.org/ – som ovan – allt på engelska och servern i USA

http://wikitravel.org – Wikitravel: information om olika länder städer och platser på ett stort antal språk – bara att fylla på information om det man känner till.

http://www.wikimatrix.org/ – en webbplats som jämför olika wikiverktyg

http://youtube.com – Youtube: Skaffa ett konto för att kunna ladda upp en film. Det går på någon minut

http://bambuser.com/ – sänd radio eller teve direkt från klassrummet. Efteråt kan du välja om du vill visa sändningen för andra även i inspelat skick eller om du bara vill behålla den själv.

http://pen.io/ Här startar alla snabbt med en blogg eller webbplats – enkelt, gratis och ingen registrering

 

Samarbeta över nätet – samarbeta mellan elever och/eller  klasser

http://docs.google.com/ – flera kan skriva i samma dokument samtidigt. Perfekt för grupparbeten, gemensamt skrivande, labbrapporter etc. Klistra enkelt in bilder. Dela ut ett dokument till dina elever och låt dem skriva i det samtidigt. Perfekt att kombinera med en klassblogg – alla skriver i dokumentet och när man är klar klistrar man bara in bilder och skriven text i en blogger- eller wordpress-blogg.

http://groups.google.com – Brevlistor: Skapa en brevlista exempelvis till alla barnens alla nära anhöriga – (och kanske en till alla kollegorna?)

http://skype.com – Skype. Bildtelefon mellan klassrum jorden runt – helt gratis.

http://shareanduse.ning.com/ – Dela! Ett webbsamhälle för lärare och forskare som vill utveckla IT-användandet i skolan – Uppbygt lite sem FaceBook – bli medlem!

Facebookgrupper och G+ är givetvis andra verktyg som går att använda i klassrummet

Exempel på samarbete över nätet

http://en.wikibooks.org/wiki/Main_Page – WikiBooks på engelska

http://sv.wikibooks.org/ – WikiBooks på svenska.

Fantastiska resurser

http://jamendo.org – en musikwebbplats med mer än 100.000 låtar att användas nästan fritt under Chreative Commons i skolan och på nätet. 500 nya album tillkommer varje vecka, 500 nya artister ansluter sig varje vecka. Publicerar du musiken från Jamendo (i en direktsändning via exempelvis Bambuser, på en blogg, wiki eller i en teateruppsättning) får du inte glömma att ange upphovsmännen och var du hittade musiken.

http://www.flickr.com/search/advanced/ Flickr – Om du skall använda bilder publikt (exempelvis på en blogg, i en teateruppsättning etc) markerar du ”Only search within Creative Commons-licensed content”. Glöm inte att ange fotografens namn och var du hittade bilden.

http://www.multimedia.skolutveckling.se/ – Mängder med bra information om hur du kan utveckla IT-användningen i skolan. Massor av tips om programvara och om olika sätt att arbeta i skolan med och på nätet.

http://www.zygotebody.com/  Människokroppen

http://open-3d-viewer.googlecode.com/svn/trunk/web/index.html#nav=-1.28,4.98,155 Hur en ko ser ut – in på bara benen.

Några filmer

https://www.youtube.com/watch?v=TTXrV0_3UjY Carol Dweck – The Effect of Praise on Mindsets